از شایع ترین بیماریِ دختران بیشتر بدانیم
کمخونی ناشی از فقر آهن یکی از شایعترین نوع کمخونیِ تغذیهای است که یکی از مهمترین انواع کمخونی تغذیهای در دختران و بانوان محسوب میشود.
البرز- امیدبانوان؛ خبربانو نوشت: کم خونی وضعیتی است که در آن تعداد گلبول های قرمز و یا مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته و تبادل اکسیژن و دی اکسیدکربن بین خون و سلول ها دچار اختلال می شود. از علل ایجادکننده کم خونی میتوان کمبودهای تغذیهای، خونریزی، ناهنجاریهای ژنتیکی، بیماریهای مزمن و یا مسمومیتهای دارویی را نام برد.
کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از مهمترین نوع کم خونی تغذیه ای در دختران و زنان محسوب میشود. اگر پس از استراحت کافی برای فعالیتهای عادی انرژی ندارید و خسته میشوید، ممکن است به کم خونی مبتلا شده باشید. ابتلا به کم خونی میتواند از عوامل اصلی بروز مشکلات روحی روانی باشد. پس موارد زیر را مطالعه کنید.
علل کم خونی
مصرف کم آهن: پیروی کردن از رژیم غذایی فاقد آهن میتواند علت ابتلا به کم خونی باشد.آهنی که در گیاهان و مکمل های دارویی وجود دارد به اندازه آهن موجود در گوشت قرمز نیست. بیماریهای گوارشی یا جراحی بای پس معده می توانند سبب کم خونی شوند.
موادغذایی و داروهای زیر اگر همراه موادغذایی سرشار از آهن مصرف شوند از جذب آهن توسط بدن جلوگیری می کنند: لبنیات- موادغذایی سرشار از کلسیم- مکملهای دارویی کلسیم- آنتی اسیدها- قهوه و چای.
بعضی از علائم کم خونی و فقر آهن عبارتند از:
. رنگ پریدگی زبان و مخاط داخل لب و پلک چشم
. خستگی زودرس
. بی تفاوتی
. سرگیجه و سردرد
. خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست ها و پاها
. حالت تهوع
. در کم خونیهای شدید گودشدن روی ناخن
راه های درمان این بیماری کدام است؟
منظور از کم خونی های تغذیه ای، کم خونی هایی است که در اثر دریافت کم مواد مغذی ایجاد میشوند. از مهم ترین موادغذایی جهت خون سازی، که کمبود آن در خون بدن موجب بروز کم خونی می شود می توان به آهن، ویتامین B۱۲ و اسیدفولیک اشاره کرد که از بین آنها کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از شایع ترین نوع کمخونی تغذیه ای است.
برای درمان بیماری کمخونی فقر آهن تجویز داروهای حاوی آهن لازم است و معمولاً فقط مصرف غذاهای آهن دار مانند گوشت قرمز، گوشت سفید و سبزیجات سبز تیره برای درمان کافی نیست.
البته لازم است به اندازه کافی از این مواد غذایی به خصوص گوشت قرمز استفاده شود، چون اگر افراد در مدت طولانی از گوشت قرمز استفاده نکنند، دچار کم خونی فقر آهن خواهند شد. غذاهای غنی از آهن عبارتند از: گوشت قرمز- ماهی- مرغ- زرده تخم مرغ- سبزیهای دارای برگ سبز تیره مثل اسفناج تازه و جعفری- حبوبات مثل عدس و لوبیا.
عوامل افزایش دهنده جذب آهن و منابع غذایی آنها
اسیدسیتریک و اسید اسکوربیک (ویتامینC ) موجود در آلو، گلابی، طالبی، گل کلم، سبزی ها، آب پرتقال، لیموشیرین، لیموترش، سیب و آناناس می توانند عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن باشند و همچنین اسید مالیک و اسید تارتاریک موجود در هویج، سیب زمینی، چغندر، کدوتنبل، گوجه فرنگی، کلم پیچ و شلغم، سبب افزایش جذب آهن می شود البته محصولاتی همچون سس سویا نیز در این دسته از عوامل گنجانده میشوند.
کدخبر: 5065