تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
سرویس : بوی نان، بوی تنور
خبرنگار :
کدخبر : 1776
تاریخ : سه‌شنبه، 18 تیر 1398 - 11:34
طریقه دم‌کردن قهوه به شکل حرفه‌ای قهوه یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی‌های گرم در بین تمام مردم دنیاست. معروف‌ترین قهوه ها، قهوه ترک و فرانسه است. قهوه یکی از نوشیدنی‌های خوش طعم است که طرفداران زیادی دارد. اما احتمالا کسانی وجود دارند که طرز صحیح دم کردن قهوه را نمی‌دانند.

کرج - امید بانوان؛ برترینها نوشت؛ برای تهیه نوشیدنی قهوه، آن را می‌توان به روش‌های مختلف دم کرد. در این مطلب چند نوع دم‌کردن قهوه را آموزش داده‌ایم.

 وقتی اسم قهوه می‌آید معمولا یاد شب‌بیداری‌های امتحان و یا بیدارماندن برای اتمام پروژه‌های کاری میفتیم. قهوه به دلیل وجود کافئین باعث هوشیاری بیش‌تر و کاهش خستگی می‌شود. همچنین آزمایش‌های کنترل شده‌ی بسیار روی انسان‌ها، نشان می‌دهد قهوه، جنبه‌های مختلفی از عملکرد مغز را بهبود می‌بخشد، برای نمونه: حافظه، خلق و خو، هشیاری، انرژی، زمان واکنش و عملکرد شناختی.

ترکیبات موجود در قهوه ازجمله منیزیم و پتاسیم به سوخت و ساز قند در بدن کمک می‌کند. برای قهوه خواص زیادی ازجمله ضد افسردگی، ضد سردرد، ضد پوسیدگی دندان و… عنوان می‌کنند و این‌ها موجب شد تا به تعداد طرفداران قهوه و قهوه ساز هر روز افزوده شود و ابتکارات زیادی در این خصوص صورت بگیرد.

گاهی قهوه برای کاهش وزن هم استفاده می‌شود زیرا مطالعات نشان داده است که کافئین موجود در قهوه می‌تواند میزان سوخت‌و‌ساز و چربی‌سوزی را به اندازه‌ی ۱۰ درصد در افراد چاق و ۲۹ درصد در افراد لاغر، افزایش دهد.

برای تهیه نوشیدنی قهوه، آن را می‌توان به صورت‌های مختلف دم کرد. تمام این روش‌ها را به چهار دسته کلی تقسیم بندی کرده اند که تفاوت این روش‌ها تنها به این نکته بستگی دارد که چگونه آب را به قهوه اضافه می‌کنند.

روش نگهداری قهوه

در مورد نگهداری، توجه به این موضوع است. قهوه‌ شما باید در برابر حرارت، رطوبت و نور، محافظت شود. عدم تازگی قهوه، به نوشیدنی ما طعم‌های تلخ و ماندگی اضافه می‌کند و مولکول‌ها و پیوندهای شیمیایی حاوی عطر و طعم‌های دیگر، که مورد علاقه‌ی ما هستند را از بین می‌برد. به شدت توصیه می‌کنیم که قهوه اسپشیالتی را در مدت یک ماه در بسته‌بندی‌‌ای که هوا داخلش نباشد، مصرف کنید. این تاریخ تا سه ماه هم نوشته شده. و همین‌طور، قهوه را بلافاصله قبل از دم کردن قهوه، آسیاب کنید. قهوه‌های آسیاب شده‌، به مدت کوتاهی عطر و طعم خود را از دست خواهند داد. حالا، می‌توانید بسته‌بندی‌های آسیاب شده‌ی قهوه را در نظر بیاورید. حالا شما می‌دانید که قهوه‌ی خوب چه ویژگی‌هایی دارد.

روش ترکی

یکی ازروش‌های قدیمی دم کردن قهوه که هنوز در خاورمیانه، آفریقای شمالی، ترکیه و یونان به کار می‌رود این است که قهوه را به همراه آب، داخل قوری می‌ریزند و اجازه می‌دهند که آرام به جوش آید. روش تهیه دقیق این نوع قهوه در ادامه آمده است.

روش تهیه:

۱. دانه‌های قهوه باید به ریزترین اندازه آسیاب شده باشند.

۲. ابتدا آب سرد را درون قهوه جوش بریزید. به ازای هر فنجان قهوه معادل سه‌چهارم فنجان را با آب سرد پر کرده و داخل قهوه‌جوش بریزید. سطح آب باید تا ابتدای گردنه یا تنگی قهوه‌جوش برسد و از آن بالاتر نرود وگرنه سرریز می‌شود.

۳. اکنون پودر قهوه را به آب اضافه کنید. به‌ازای هر فنجان قهوه‌خوری آب، دو قاشق چای‌خوری قهوه.

۴. می‌توانید در صورت تمایل به ازای هر دو قاشق چای‌خوری پودر قهوه، یک قاشق چای‌خوری شکر هم به قهوه اضافه کنید.

۵. وقتی شکر کاملا در آب حل شد، اجاق گاز را روشن کنید؛ با شعله‌ای متوسط رو به کم. اگر شعله زیاد باشد قهوه‌تان می‌سوزد. در این مرحله قهوه را هم نزنید.

۶. پس از گذشت زمان اندکی -حدود دو دقیقه- یعنی زمانی که حرارت به حدود ۷۰ درجه می‌رسد، قهوه شروع به حباب زدن از کناره‌ها می‌کند. جمع شدن حباب‌ها حالتی روی سطح قهوه به وجود می‌آورد که آن را اصطلاحا «خامه قهوه» می‌نامند. در این مرحله قهوه را از روی حرارت بردارید تا حرارت و خامه کمی فروکش کنند. هرگز اجازه ندهید حرارت به بالاتر از ۷۵ درجه برسد، چون مزه قهوه بیش از حد استخراج خواهد شد.

۷. قهوه‌جوش را مجددا به آرامی و دقت روی شعله کم قرار دهید و سه بار این عمل را تکرار کنید تا خامه قهوه قوام بیاید.

۸. قهوه را به آرامی در فنجان بریزید.

این نوع قهوه را گاهی شیرین مصرف می‌کنند. برای این کار چند حبه قند داخل قوری می‌ریزند و می‌گذارند تا همراه قهوه به جوش آید. گاهی به این قهوه هل هم اضافه می‌کنند. قهوه ترک، به این روش تهیه می‌شود. قهوه به دست آمده، نوشیدنی غلیظی است که رویش کف دارد و پودر قهوه هم در ته فنجان، ته نشین شده است. قهوه اسپرسو، با تحت فشار قراردادن آب داغ تهیه می‌شود. این روش برای تهیه انواع نوشیدنی‌های قهوه به کار می‌رود. قهوه اسپرسو طعم متمایزی داشته و به علاوه رویش ماده خامه مانندی جمع می‌شود.

قهوه جوش موکا

در این روش از نوعی قوری به نام موکا که سه بخش دارد، استفاده می‌کنند.

طرز تهیه قهوه اسپرسو با قهوه جوش موکا

۱. ابتدا مخزن آب دستگاه موکاپات را تا زیر شیر فشار از آب پر کنید و مراقب باشید سطح آب از شیر فشار بالاتر نرود، چون در غیر اینصورت بخار لازم در دستگاه تولید نشده و قهوه طعم مطلوبی نخواهد داشت.

۲. سبد را روی مخزن آب قرار دهید.

۳. دانه‌های قهوه را به صورتی آسیاب کنید که پودر آن زیاد نرم نشود. اگر دانه‌های قهوه بیش از اندازه آسیاب شود، طعم قهوه به تلخی می‌زند، همچنین پودر قهوه از سوراخ‌های سبد عبور کرده و وارد مخزن آب پایینی می‌شود. سپس پودر قهوه را درون سبد بریزید.

۴. با دست، قهوه اضافه روی لبه سبد را پاک کنید تا سطح قهوه درون سبد صاف شود. ولی قهوه را به هیج وجه درون سبد نفشارید، زیرا فشردن قهوه‌ی درون سبد باعث بالا رفتن فشار آب درون محفظه می‌شود.

۵. قسمت بالای موکاپات را روی قسمت پایینی بپیچانید تا کاملا سفت شود.

۶. موکاپات را روی حرارت ملایم و شعله‌ای قرار دهید که فقط کف آن را در برگیرد. طوری که همه حرارت در زیر دستگاه متمرکز باشد و کناره‌های آن به صورت مستقیم حرارت نبینند. حرارت را ملایم کنید تا قهوه نسوزد.

۷. زمانی که قهوه آماده شود، از ستون عمودی وسط دستگاه با صدای سوت مانندی خارج می‌شود. قهوه باید به آرامی خارج شود، بنابراین اگر شعله زیاد بود آن را کمتر کنید.

۸. پس از اینکه قهوه آماده شد، سر نازل شروع به کف کردن می‌کند، در این زمان بلافاصله حرارت را خاموش کنید تا قهوه نسوزد.

۹. قهوه اسپرسو آماده است، آن را در فنجان بریزید و از خوردن اسپرسوی خانگی لذت ببرید.

۱۰. پس از اتمام کار، دستگاه موکاپات را با آب ولرم و دست شسته و خشک کنید.

قهوه جوش‌های خانگی مخصوص تهیه قهوه فرانسه

قهوه‌ای که با فرنچ‌پرس دم می‌کشد، بسیار قوی و غلیظ است. این قهوه تنها در کمتر از ۵ دقیقه آماده نوشیدن می‌شود. همچنین بهتر است بلافاصله پس از دم کشیدن، آن را میل کنید تا بیش از اندازه نیاز دم نکشد؛ چون خیلی تلخ می‌شود.

طرز تهیه قهوه با فرنچ پرس

۱. به مقدار ظرفیت دستگاه فرنچ‌پرس‌تان آب بجوشانید.

۲. هنگامی که آب در حال جوشیدن است، دانه‌های قهوه را بسابید. چنانچه قهوه سابیده می‌خرید، توجه داشته باشید که دانه‌ها نباید خیلی ریز سابیده شده باشند؛ وگرنه هم از توری دستگاه عبور می‌کنند و هم قهوه‌تان تلخ می‌شود.

۳. بهتر است نسبت قهوه به آبی که درون فرنچ‌پرس می‌ریزید، ۱ به ۱۰ باشد. یعنی در ازای ۳۰۰ میلی‌لیتر آب از ۳۰ گرم قهوه سابیده شده استفاده کنید.

۴. قهوه سابیده شده را درون فرنچ‌پرس بریزید.

۵. سپس دو برابر مقدار قهوه آب داغ به آن اضافه کنید. یعنی اگر ۳۰ گرم قهوه دارید، ابتدا ۶۰ میلی‌لیتر آب به آن اضافه کنید. توجه داشته باشید که آب نباید در نقطه جوش باشد؛ داغ باشد، کافی است.

۶. آنگاه با قاشقی ترجیحاً چوبی به‌آرامی هم بزنید و حدود ۳۰ ثانیه صبر کنید تا قهوه خود را باز کند.

۷. سپس ادامه آب را اضافه کنید و در فرنچ‌پرس را بگذارید. اما صافی فرنچ‌پرس را تا زمانی که قهوه کاملاً دم نکشیده است، به پایین فشار ندهید.

۸. بعد از ۴ دقیقه قهوه فرانسه شما آماده است. فیلتر را خیلی آهسته به پایین فشار دهید. به این کار پرس کردن می‌گویند. اگر فیلتر خیلی راحت و با سرعت به پایین رفت، یعنی آسیاب دانه قهوه شما خیلی درشت است. اگر پیستون خیلی سفت بود، بدانید که به آسیاب درشت‌تری نیاز دارید.

۹. حواستان باشد که بلافاصله پس از پرس کردن، قهوه را درون فنجان بریزید. اگر قهوه به همان حالت باقی بماند، بیشتر دم می‌کشد و عطر و طعم دلپذیر خود را از دست می‌دهد.

از این نوع قهوه جوش برای تهیه چایی هم می‌توان استفاده کرد. استفاده از این نوع قهوه جوش و یا قهوه ساز موکا تقریبا کیفیت یکسانی دارد و اکثرا این مدل موردتوجه قرار می‌گیرد. خرید این قهوه جوش به دوستانی که به تازگی مایل به خرید قهوه ساز هستند توصیه می‌شود.

قهوه جوش‌های خانگی اسپرسو مجهز به شیر بخار

به این گونه قهوه ساز‌ها که اسپرسو هم درست می‌کنند قهوه ساز اسپرسو می‌گویند. درحقیقت این مدل، مدل پیشرفته و کاراتر قهوه جوش ویکیوم است. اگر به کیفیت قهوه‌ای که درست می‌کنید اهمیت می‌دهید، استفاده از قهوه ساز اسپرسو به شما توصیه می‌شود.

۱. بهتر است که دانه قهوه را خودتان آسیاب کنید، اما نه توسط آسیاب‌های برقی ارزان قیمت نامرغوب. چون بد آسیاب کردن قهوه آن را خراب می‌کند! در هرصورت بهتر است که یا چرخ آسیاب خوب بخرید و یا اینکه از جای مناسبی قهوه روست و آسیاب شده مرغوب تهیه کنید.

۲. از آب تصفیه شده استفاده کنید بدون مواد معدنی و یا آلاینده‌ها و تا ۹۰ درجه سانتیگراد گرم کنید. هرگز آب جوش استفاده نکنید. آب جوش روند تهیه قهوه خوب را متوقف می‌کند.

۳. از مقدار مناسب قهوه استفاده کنید. ۷ گرم برای تک شات و ۱۴ گرم برای دبل شات اسپرسو.

۴. همه اجزا را هم تمیز کنید و هم دقت کنید که مرطوب نباشند. رطوبت ممکن است باعث خروج زودهنگام اسپرسو شود.

۵. سبد قهوه را سرپرکنید و تا سه چهارم آن فشرده نمایید. دوباره پودر قهوه را بریزید و باز توسط تمپر بفشارید. در نهایت باید به اندازه چهار پنجم سبد، پودر فشرده داشته باشید. اگر بیش از حد بفشارید ممکن است اسپرسوی شما طعم گل آلود بدهد همچنین به دستگاهتان فشاد وارد شود.

۶. حالا می‌توانید دستگاه را راه اندازی کنید و از اسپرسو لذت ببرید.

بدون تردید افراط در مصرف هر ماده غذایی اثر خوشایندی به دنبال نخواهد داشت؛ بنابراین با مصرف به اندازه قهوه در طول روز از زیان‌های مصرف بیش از اندازه آن ازجمله بی خوابی، سوء هاضمه و بالارفتن فشار خون پیشگیری کنید.

نکته: مادران باردار برای اطمینان از به دنیا آوردن یک نوزاد سالم بیش از ۳ فنجان قهوه (۳۰۰ میلی گرم کافئین) در روز مصرف نکنند.