این قندها سمزدایی کبد را مختل میکند
مطالعه جدیدی که توسط کالج پزشکی «ویسکانسین» انجام شده است، نشان میدهد که دو جایگزین قند میتوانند بر پروتئین موجود در کبد که به سمزدایی این اندام کمک میکند، تاثیر بگذارند.
سلامت- امیدبانوان؛ ایرنازندگی نوشت: این جایگزینهای شیرین - که به عنوان شیرینکنندههای غیرمغذی نیز شناخته میشوند- میتوانند تأثیر منفی بر داروهای متابولیزه کننده مانند داروهای فشار خون و داروهای ضد افسردگی داشته باشند.
این تحقیقات نشان داد که این شیرین کننده های قندی به عنوان افزودنی در برخی داروها و غذاها استفاده می شود تا طعمی شیرین و بدون کالری به آنها بدهد. «لورا دانر»، دانشجوی دکترا در این کالج در بیانیهای در رابطه با این مطالعه جدید گفت: با توجه به اینکه تخمین زده میشود افراد زیادی به طور منظم شیرینکنندههای غیرمغذی مصرف میکنند، مهم است که چگونگی تاثیر این شیرینکنندهها را بر بدن بدانیم.
وی توضیح داد: در واقع، بسیاری از مردم متوجه نیستند که این شیرینکنندهها در انواع ماستهای کمچرب یا بدون قند و خوراکیهای میانوعده و حتی در محصولات غیرغذایی مانند داروهای مایع و برخی لوازم آرایشی یافت میشوند.
شیرینکنندههای مصنوعی بسیار شیرینتر از شکر معمولی هستند و در نتیجه به مقدار کمتری از این جایگزینها نیاز است تا همان میزان شیرینی را به غذاها بدهند. خوراکیهای فرآوری شده معمولی که حاوی زیرشاخههای شکر هستند عبارتند از Splenda، نوشابههای رژیمی و خوراکیهای خوشمزه با برچسب «بدون قند».
محققان در این مطالعه به بررسی موادی مانند شیرینکنندههای غیر مغذی «اسسولفام پتاسیم» و «سوکرالوز» پرداختند تا چگونگی تجزیه سلولهای کبد را مشخص کند. محققان متوجه شدند که اسسولفام پتاسیم و سوکرالوز فرآیند پروتئین در بدن به نام P-glycoprotein (PGP) را مختل میکنند.
PGP سموم را از سلولها خارج میکند و به انتقال داروها، مواد خارجی و متابولیت های دارو از بدن کمک میکند. این مطالعه همچنین نشان داد که این شیرینکنندههای مصنوعی موجب احیای فعالیت در بدن میشوند و خود را به پروتیین PGP میچسبانند.
این موضوع می تواند در کار حمل و نقل داروها در سراسر بدن اختلال ایجاد کند و میتواند چند دارو را در سلولها گیر اندازد و در نهایت به سمیت کبد منجر میشود.محققان مشاهده کردند که این شیرین کنندهها بر فعالیت پروتیین PGP در سلولهای کبد در غلظتهای مورد انتظار از طریق مصرف غذاها و نوشیدنیهای رایج تأثیر میگذارند.
آنها خاطرنشان کردند که بر اساس دانش آنها، این محققان اولین گروهی هستند که از این مکانیسم مولکولی که در آن شیرینکنندههای غیرمغذی، سم زدایی در کبد را تحت تأثیر قرار میدهند، رمزگشایی کردهاند.
برای افرادی که از داروهای فشار خون، داروهای ضد افسردگی و آنتی بیوتیکها استفاده میکنند، این داروها به پروتیین PGP به عنوان یک انتقال دهنده اولیه سمزدایی متکی هستند.
دانر در تحقیق خود اظهار کرد: اگر مطالعات آینده تأیید کند که شیرینکنندههای غیرمغذی فرآیند سمزدایی بدن را مختل میکنند، بررسی تداخلات بالقوه و تعیین سطوح ایمن مصرف این شیرین کننده ها برای گروههای در معرض خطر ضروری است.
وی ادامه داد: همچنین درج مقادیر شیرین کنندههای غیرمغذی موجود در خوراکیهای آماده در برچسب مواد غذایی ضروری است تا مردم بتوانند میزان مصرف آنها را بهتر پیگیری کنند.