آیا مواد غذایی در بروز آکنه نقش دارند؟
بسیاری از افراد در دوران بلوغ و بزرگسالی دچار عارضه پوستی آکنه میشوند و اغلب این باور وجود دارد که مصرف برخی از خوراکیها مانند شکلات، آکنه را تشدید میکند.
سلامت و تغذیه- امیدبانوان؛ ایسنا نوشت: این پرسش مطرح است که آیا این ارتباط وجود دارد و رژیم غذایی میتواند بر عارضه پوستی آکنه تأثیر داشته باشد؟
سایت ساینس الرت در مصاحبهای با پنج متخصص پوست، آکنه و میکروبیولوژی پرسشهایی را در مورد اینکه آیا رژیم غذایی میتواند آکنه را تشدید کند یا خیر مطرح کرده است که در ادامه نظرات آنان آورده شده است.
آکنه چیست؟
آکنه نوعی عارضه پوستی است که در آن فولیکولهای مو در زیر پوست مسدود شده و باعث تجمع چربی و ایجاد لکه میشوند. این بیماری بیشتر در افراد جوان دیده میشود و میتواند در صورت، کمر و قفسه سینه ظاهر شود.
چگونه میتوان متوجه شد که رژیم غذایی موجب بروز آکنه میشود؟
روش های مختلفی برای مطالعه رابطه بین رژیم غذایی و آکنه وجود دارد. دکتر گرگوری دلوست، متخصص پوست نتایج بررسی انجام شده بین ژانویه ۲۰۰۹ و آوریل ۲۰۲۰ را تشریح کرده که در آن نویسندگان به ارزیابی ۴۲ مطالعه مشاهده ای و ۱۱ آزمایش بالینی مداخله ای پرداخته و مشخص شد چندین فاکتور رژیم غذایی مرتبط با آکنه وجود دارد.
"مطالعات مشاهدهای" به مفهوم مطالعاتی است که به سادگی دو گروه از افراد، در این بررسی افرادی که رژیم های غذایی مختلف دارند، مقایسه می شود. "مطالعات بالینی مداخله ای" به مفهوم مطالعاتی است که در آن از گروه هایی از افراد درخواست می شود رژیم خود را تغییر دهند تا تاثیر آن روی آکنه اندازهگیری شود.
در حالیکه به طور کلی در این بررسی نتیجه گیری شد که بین آکنه و رژیم غذایی ارتباط وجود دارد، در مطالعات مداخله ای نسبت به مطالعات مشاهده ای ارتباط ضعیف تری مشاهده شد.
کدام مواد غذایی با بروز عارضه پوستی آکنه مرتبط هستند؟
پروفسور گابریلا فابروسینی- متخصص آکنه از دانشگاه ناپل ایتالیا گفت: رژیم غذایی با بار گلیسمی بالا و نیز مصرف مکرر لبنیات به ویژه شیر کامل، عوامل اصلی در ایجاد ارتباط بین رژیم غذایی و آکنه هستند.
بار گلیسمی بالا (GL) به معنای غذاهایی با کربوهیدرات است که به سرعت در بدن تجزیه می شود و شامل غذاها و نوشیدنیهای شیرین، نان سفید و برنج است.
دکتر دلوست افزود: عوامل تقویت کننده آکنه شامل مواد غذایی با بار گلیسمی بالا، محصولات لبنی، غذاهای چرب و شکلات است در حالیکه عوامل محافظت کننده در برابر آکنه شامل اسیدهای چرب و همچنین میوه و سبزیجات هستند.
چگونه رژیم غذایی منجر به بروز آکنه میشود؟
دکتر جری تان- متخصص پوست از دانشگاه اوهایو گفت: غذاهای با شاخص گلیسمی بالا میتواند سطح انسولین و فاکتور رشد "انسولین مانند" را بالا ببرند. هر دو این هورمونها میتواند دفع سبوم (چربی طبیعی پوست) را افزایش دهد و اجزای سبوم را به ترکیباتی که بیشتر التهاب دارند تغییر دهند. این امر بروز آکنه را تشدید میکند.
چه فاکتورهای دیگری بر آکنه تأثیر میگذارند؟
دکتر کلی هاس- متخصص میکروبیولوژی پوست از دانشگاه ماساچوست گفت: پاتوفیزیولوژی آکنه چند عاملی است و تا حد زیادی هنوز ناشناخته است، بنابراین تغییرات رژیم غذایی ممکن است در همه موارد موثر نباشد. آکنه با سطوح هورمونی مرتبط است که ممکن است در دوران بلوغ، قاعدگی و بارداری متفاوت باشد.
کدخبر: 5835