زنگ خطر مرگی خاموش؛
بیماریهای خودایمنی، زمینهساز مرگ قلبی در زنان
مطالعهای جدید نشان میدهد زنانی که به بیماریهای التهابی خودایمنی شایع مبتلا هستند، بیشتر از مردان در معرض خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی قرار دارند.

تازههای سلامت. امید بانوان؛ بر اساس گزارش پژوهشگران زنانی که دچار آرتریت روماتوئید، لوپوس یا اسکلرودرمی سیستمیک هستند، ۵۰ درصد بیشتر از مردان در اثر بیماریهای قلبی جان خود را از دست میدهند.
دکتر «هیبا واصیف» پژوهشگر ارشد این مطالعه و مدیر بخش روماتولوژی قلبی در کلینیک کلیولند، گفت: «مطالعه ما بار سنگین بیماریهای قلبیعروقی در بیماران مبتلا به بیماریهای التهابی خودایمنی را نشان میدهد، بیماریهایی که بهطور نامتناسبی زنان را تحت تأثیر قرار میدهند.»
او افزود: «ضروری است که عوامل خطر بیماریهای قلبیعروقی از همان زمان تشخیص و بهطور منظم پس از آن مورد غربالگری و رسیدگی قرار گیرند.»
طبق یادداشتهای زمینهای پژوهشگران، احتمال ابتلای زنان به آرتریت روماتوئید دو تا سه برابر بیشتر از مردان است و آنها حدود ۹ برابر بیشتر از مردان به لوپوس مبتلا میشوند. همچنین اسکلرودرمی سیستمیک که با سفت شدن و سخت شدن پوست همراه است و ممکن است دستگاه گوارش، رگهای خونی و اندامهای داخلی را نیز درگیر کند، در زنان شایعتر است.
در این مطالعه، دادههای مربوط به بیش از ۱۲۷ هزار مرگ مرتبط با بیماریهای قلبی در میان بیش از ۲۸۱ هزار مرگ ناشی از سه بیماری خودایمنی شایع بین سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۲۰ تحلیل شد.
بهطور کلی، نرخ مرگ ناشی از بیماریهای قلبی در مبتلایان به این اختلالات کاهش یافته است: از ۳.۹ به ۲.۱ در هر ۱۰۰ هزار زن و از ۱.۷ به ۱.۲ در هر ۱۰۰ هزار مرد در این بازه زمانی.
با این حال، با وجود کاهش کلی در مرگومیر، نرخ مرگ ناشی از بیماریهای قلبی در میان زنان همچنان بالاتر از مردان باقی مانده است.
سکته مغزی و گرفتگی عروق از دلایل اصلی مرگ قلبی در میان بیماران خودایمنی بودند و زنان در هر دو مورد بیشتر از مردان جان خود را از دست دادند.
همچنین، مشخص شد زنان بیش از دو برابر مردان در معرض خطر مرگ ناشی از آریتمی قلبی (بینظمی ضربان قلب) یا ایست قلبی هستند.
طبق نتایج، افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید بالاترین نرخ مرگ ناشی از بیماریهای قلبی را دارند.
دکتر «عصام مطیرک» نویسنده اصلی این مطالعه و پزشک مقیم داخلی در کلینیک کلیولند، گفت: «برداشت عمومی این است که افراد مبتلا به بیماریهای خودایمنی عمدتاً در اثر عفونت یا بیماریهای کلیوی میمیرند. اما مطالعه ما نشان داد که یکسوم از مرگومیر در این گروه به دلیل بیماریهای قلبیعروقی رخ میدهد که نشاندهنده بار سنگین این بیماریهاست.»
او در پایان افزود: «این مطالعه بر نیاز به بررسی دلایل تفاوتها بین زنان و مردان و راههای بهبود درمان برای بیماران مبتلا به بیماریهای التهابی خودایمنی تأکید دارد.»
کدخبر: 19956
منبع: healthday