درخواست دولتآبادی از مردم؛ حق معیشتام را ضایع نکنید
محمود دولتآبادی از کسانی که آثارش را به صورت غیرقانونی دانلود میکنند و یا در سایتهای خود قرار میدهند درخواست کرد که به این کار پایان دهند. وی گفت: به این ترتیب حق معیشتام را ضایع نکنید.
کرج - امید بانوان؛ ایسنا، این نویسنده گفت: دوستانی که آثار من را دانلود میکنند و در اینترنت میگذارند، از سر علاقه است. ولی به یاد داشته باشند که من نویسنده حرفهای هستم، و از طریق فروش آثارم زندگی میکنم. وقتی شما اثری را دانلود میکنید و یا نسخه غیرقانونی کتاب را در اینترنت قرار میدهید، به طور عملی حق معیشتیام را ضایع میکنید.
نویسنده رمانهای «کلیدر» و «جای خالی سلوچ» افزود: امیدوارم اگر قرار است کسی این کار را انجام دهد، ابتدا با ناشران آثارم تماس گرفته شود و پس از عقد قرارداد مبادرت به گذاشتن نسخه کتاب الکترونیکی بر روی اینترنت کنند، تا این کار کاملا به صورت قانونی انجام پذیرد؛ زیرا من شخصی پایبند به قانون هستم و از هر امر ضدقانونی متاسفم. امیدوارم دوستان جوانی که از سر علاقه این کار را انجام میدهند، به این نکات توجه وافی بکنند.
برخی از سایتهای اینترنتی نسخهای را به عنوان کتاب «زوال کلنل» محمود دولتآبادی در سایتهای خود قرار دادهاند که به گفته نویسنده، این نسخه جعلی است و هیچ ربطی به کتاب او ندارد. ترجمه این رمان با نام «کلنل» در خارج از ایران منتشر شده، اما هنوز در اینجا مجوز انتشار دریافت نکرده است. دولتآبادی از مخاطبانش خواسته تا زمانی که این کتاب به صورت قانونی مجوز انتشار پیدا نکند، از خواندن هرگونه نسخه الکترونیک غیرقانونی آن صرف نظر کنند.
همچنین برخی دیگر از سایتها نسخه کامل رمان «کلیدر»، «سلوک» و «جای خالی سلوچ» را به صورت پی دی اف در سایتهای خود قرار دادهاند. این در حالی است که این کتابها هماکنون در نشر چشمه و نشر فرهنگ معاصر عرضه میشود و نسخه چاپی آنها در کتابفروشیها موجود است.
دانلود غیرقانونی کتابهای الکترونیکی موضوعی است که با گسترش رسانهها و شبکههای اجتماعی به شدت تقویت شده است. بسیاری از کاربران لینک پی دی اف کتابهایی را که در کتابفروشیها وجود دارد برای یکدیگر میفرستند. برخی سایتهای اینترنتی نیز بدون داشتن قرارداد با ناشر، از این طریق کسب درآمد میکنند. این درحالی است که این موضوع لطمههای جبرانناپذیری را برای ناشران و پدیدآورندگان ایرانی ایجاد کرده و به گفته برخی ناشران باعث افت فروش نسخه چاپی برخی از آثار آنها شده است.
بر طبق قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان مصوب ۳۱ مرداد ۱۳۸۹ در مجلس شورای اسلامی، حقوق معنوی پدیدآورنده محدود به زمان و مکان نیست و غیرقابل انتقال است و مدت حمایت از اثر، 50 سال بعد از فوت پدیدآورنده خواهد بود. بنابراین دانلودغیرقانونی آثاری که نسخه چاپی آن در کتابفروشیها موجود است، موجب زیان به پدیدآورنده، ناشر و صنعت نشر میشود.
در همین حال برای جلوگیری از دانلود غیرقانونی کتابها به تازگی سایتی به نام رصد rasad.fidibo.com با شعار #من_دزد_کتاب_نیستم آغاز به کار کرده است. هدف این سایت فرهنگسازی و همکاری کاربران اینترنت برای اطلاعرسانی در زمینه دانلود غیرقانونی کتاب در اینترنت اعلام شده است. کاربران میتوانند با مراجعه به سایت، هرگونه دانلود غیرقانونی کتابها را برای پیگیریهای آتی به اطلاع این سایت برسانند.
تاکنون چهرههایی نظیر احسان شریعتی، علی دهباشی سردبیر مجله بخارا، عباس مخبر و اسدالله امرایی مترجم، تکین حمزهلو رماننویس، پوریا عالمی نویسنده و طنزپرداز، بهاره رهنما بازیگر و نویسنده و بلقیس سلیمانی داستاننویس به این کمپین پیوسته و از کاربران اینترنت درخواست کردهاند که کتابها را در اینترنت به صورت غیرقانونی دانلود نکنند.
کدخبر: 126