۸ ترفند زیرکانه برای افزایش تمرکز هنگام مطالعه
مطالعه یکی از سرگرمیهای دوران همهگیری کرونا است. اما هر قدر هم که موضوع کتاب جذاب باشد، باز هم چیزهای زیادی برای حواسپرتی وجود دارد و همین حواسپرتی باعث کاهش کیفیت مطالعه میشود. با چندراهکار ساده از حواسپرتی نجات پیدا کنید.
سبک زندگی- امیدبانوان؛ دیجیکالا مگ نوشت: مطالعه یکی از سرگرمیهای دوران همهگیری کرونا است. این روزها که در قرنطینه هستیم و دیگر نمیتوانیم مثل قبل به تفریحات جمعی یا خارج از خانه مشغول باشیم وقت بیشتری برای مطالعه داریم و میتوانیم ساعتها کتاب بخوانیم. اما هر قدر هم که موضوع کتاب جذاب باشد باز هم چیزهای زیادی برای حواسپرتی وجود دارد و همین حواسپرتی باعث کاهش کیفیت مطالعه ما میشود. حالا تصور کنید که کتاب یا مقالهای که میخوانیم مربوط به مدرسه یا دانشگاه باشد و کاهش کیفیت مطالعه میتواند باعث افزایش استرس و اضطراب ما شود.
با توجه به نزدیک بودن سال تحصیلی جدید و برگزاری کلاسها به صورت مجازی، تصمیم گرفتیم مطلبی آماده کنیم تا ترفندها و راهکارهایی کاربردی برای افزایش تمرکز در زمان کتاب خواندن یا حضور در کلاس آنلاین و در نتیجه افزایش کیفیت مطالعه را آموزش دهیم.
۱. یک روتین ایجاد کنید
برنامه مطالعاتی خود را به شکلی تنظیم کنید که انگار در زمان مطالعه در کتابخانه حضور دارید. برای روز خود برنامهریزی کنید و مانند زمان بیدار شدن و صبحانه خوردن، زمان خاصی را هم به مطالعه اختصاص دهید. یک برنامهریزی ساده و معمولی میتواند در زندگی شما ساختار ایجاد کرده و به مغز شما سیگنال بدهد که زمان انجام کار فرا رسیده است. پس از مدتی متوجه خواهید شد که مغز و بدنتان به صورت ناخودآگاه برای انجام کارهای مختلف در زمان مناسب آماده است.
۲. محلی را به مطالعه اختصاص دهید
محل مطالعه را از محل استراحت جدا کنید تا در زمان مطالعه به میزان کافی تمرکز داشته باشید. این کار باعث میوشد تا استرسی که به واسطهی تکالیف مدرسه یا دانشگاه دارید را کنترل کرده و کیفیت مطالعه را افزایش دهید.
۳. در زمان حضور در کلاس آنلاین یادداشت برداری کنید
وقتی در کلاس آنلاین حاضر میشوید گوشی موبایل خود را در حالت بیصدا قرار دهید و آن را در محلی بگذارید که در دسترستان نباشد. با این کار جلوی حواسپرتی ناشی از مشاهدهی پیغامها و اعلانهای شبکههای اجتماعی را میگیرید و تمرکزتان در کلاس بیشتر میشود. همچنین لازم است که از صحبتهای معلم یا استاد خود یادداشت بردارید تا حواستان از کلاس پرت نشود.
۴. برنامه منظمی برای فعالیت بدنی داشته باشید
در برنامه روزانهاتان زمانی را برای فعالیت بدنی در نظر بگیرید. به ازای هر ۴۵ دقیقه نشستن پشت میز، ۵ دقیقه زمان استراحت تخصیص دهید. در زمان استراحت از روز صندلی بلند شوید، بدنتان را بکشید و چند حرکت ورزش ساده انجام دهید. حتی میتوانید چند حرکت پرشی داشته باشید، دور اتاق قدم بزنید و از پنجره به بیرون نگاه کنید. با این کارها خستگی جسمی و ذهنی را از بین میبرید و با انرژی و سرحال به کار یا مطالعهی خود برمیگردید.
۵. برای روابط اجتماعی وقت بگذارید
در برنامه روزانهاتان زمانی را برای ارتباطات اجتماعی اختصاص دهید. تعیین زمان برای وقت گذراندن با خانواده یا ارتباط آنلاین با دوستان به شما انگیزه میدهد تا با تمرکز بیشتری به درس خواندن و مطالعه بپردازید.
۶. برنامه روزانه خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
فعالیتهایی که باید در ۳ روز آینده انجام دهید را یادداشت کنید و سپس آنها را به بخشهای کوچک تقسیم کنید تا هر روز بخشی از آن را پیش ببرید. تقسیم یک کار بزرگ به چند کار کوچکتر کمک میکند که کارها آنچنان سخت به نظر نرسند و انگیزه لازم برای انجام آنها را داشته باشید. همچنین میتوانید برنامه خود را با دیگران به اشتراک بگذارید تا برای خود تعهد پاسخگویی ایجاد کرده و کار را تا انتها به پایان برسانید. مثلا اگر آخر هفته امتحان دارید برنامه مطالعاتی خود را با همکلاسیها یا دوستانتان به اشتراک بگذارید تا شاهد انجام هر بخش از آن باشند.
۷. تغذیه و استراحت خوب را فراموش نکنید
میانوعدههای مناسبی را برای زمان مطالعهی خود انتخاب کنید. یک میانوعدهی مناسب برای زمان مطالعه خوراکی است که باعث خوابآلودگی شما نمیشود همچنین لازم است شبها ۷ یا ۸ بخوابید تا صبحها با انرژی از خواب بیدار شوید، در طول روز برای انجام کارها طراوت و آمادگی لازم را داشته باشید و در طول مدت مطالعه ذهنتان هوشیار و سرزنده باشد.
۸. مالتی تسک یا چند وظیفهای نباشید
لازم نیست برای افزایش بهرهوری خود چند کار را به صورت همزمان انجام دهید. با تنظیم یک برنامه روزانه منظم و دقیق میتوانید زمان کافی برای انجام هر کاری را مشخص کنید تا مجبور به انجام چند کار به صورت همزمان نشوید. مثلا نباید مطالعه را در زمان استراحت انجام دهید. با این کار نه تنها نمیتوانید خستگی را از تن و ذهن خود بیرون کنید، بلکه کیفیت مطالعهاتان هم پایین میآید.
سخن آخر
مطالعه در خانه به یکی از محبوبترین فعالیتها بعد از شروع همهگیری کرونا تبدیل شده است. همچنین به دلیل برگزاری کلاسهای درس به صورت آنلاین دانش آموزان و دانشجویان باید در خانه به تکالیف خود رسیدگی کرده و مطالعات لازم را انجام دهند. یکی از مشکلات کتاب خواندن در خانه وجود عوامل حواسپرتی زیاد و از بین رفتن تمرکز است که باعث کاهش کیفیت مطالعه میشود. شما میتوانید با انجام کارهایی ساده این عوامل حواسپرتی را به کناری زده و با تمرکز کافی به مطالعه بپردازید.
کدخبر: 6362