دوشنبه، 30 فروردین 1400 - 18:23

هلیم گندم، پای ثابتِ سفره‌های افطار

امیدبانوان- هلیم یکی از پرطرفدارترین و مقوی‌ترین غذاهای ایرانی و از جمله محبوب‌ترین نذری‌های ایرانی در ایام ماه مبارک رمضان است. هلیم، دستور پخت‌های فراوانی دارد. هلیم شوشتری، هلیم تهرانی، هلیم مشهدی و هلیم نیشابوری بسیار مشهورند.

البرز- امیدبانوان؛ اصلی‌ترین دستور پخت هلیم گندم خانگی از قدیم‌الایام با گوشت قرمز یا همان «گوسفند» بوده است. اگر چه طرز تهیه هلیم بدون گوشت قرمز و با گوشت بوقلمون و مرغ هم طرفداران زیادی دارد اما اگر بخواهیم یک دستور پخت سنتی هلیم را شرح بدهیم به طرز تهیه با گوشت گوسفند می‌رسیم.، اما شما با توجه به ذائقه‌تان، نوعِ گوشت را انتخاب کنید.

 

مواد لازم:

  1. ۳۰۰ گرم بلغور گندم
  2. ۳۰۰ گرم گوشت گردن یا دنده گوسفندی یا سینه مرغ یا بوقلمون
  3. ۱ عدد پیاز
  4. ۱/۲ قاشق چایخوری زردچوبه
  5. ۱ قاشق چایخوری نمک
  6. روغن یا کره به میزان لازم پودر دارچین و شکر به میزان لازم
  7. ۱۰ لیوان آب

 

طرز تهیه:

  1. گوشت را با پیاز چهارقاچ، زردچوبه و ۴ پیمانه آب روی حرارت ملایم قرار دهید، صبر کنید تا گوشت کاملاً پخته و نرم شود و در انتهای پخت گوشت، ۱ قاشق چایخوری نمک به آن اضافه کنید. مدت زمان لازم برای پختن گوشت گوسفند حدود ۳ الی ۴ ساعت است که این زمان در مورد گوشت بوقلمون و مرغ به ۲ الی ۳ ساعت کاهش می‌یابد.
  2. گندم را از شب قبل در کاسه‌ای ریخته و روی آن آب بریزید طوریکه آب کاملا روی آن را بپوشاند.
    گندم خیس خورده را با ۱۰ لیوان آب روی حرارت قرار دهید و پس از جوش آمدن آب، حرارت را کم کنید. درب قابلمه را نیمه باز بگذارید و حدود ۳-۲ ساعت صبر کنید تا گندم کاملا پخته و نرم شود. در این فاصله گاهی گندم را هم بزنید که ته نگیرد.
  3. گوشت را پس از پختن از آب گوشت خارج کرده و اجازه دهید خنک شود. آب گوشت را نیز از صافی عبور دهید تا پیاز آن جدا شود و کنار بگذارید.
    پس از خنک شدن گوشت، آن را با گوشت کوب بکوبید تا له شود. سپس گندم پخته را کم کم به گوشت اضافه کنید و به کوبیدن گوشت و گندم با هم ادامه دهید تا کاملا یکدست و کشدار شوند.
  4. در حین کوبیدن گوشت و گندم، آب گوشت را کم کم اضافه کنید تا مواد بهتر مخلوط شوند و به غلظت مناسب برسند.
    هلیم را پس از آماده شدن در ظرف مناسب بکشید و روی آن را با کره ذوب شده، دارچین و در صورت تمایل کنجد تزئین کنید.

 

نکات مهم:

موقع پختن گندم، درب قابلمه را نیمه باز بگذارید، زیرا بستن درب قابلمه باعث سر رفتن گندم می‌شود.
برای کاهش زمان پخت هلیم خانگی می‌توانید از بلغور گندم استفاده کنید.
استفاده از شکر کاملا اختیاری بوده و افراد بسته به ذائقه خود می‌توانند از شکر یا نمک برای سرو هلیم استفاده کنند.

 

برای کش‌دارشدن هلیم خانگی مانند هلیم بازاری، رعایت سه نکته ضروری است:

برای له کردن هلیم حتماً از گوشت‌کوب استفاده کنید و هرگز هلیم را در غذاساز یا مخلوط‌کن میکس نکنید.
برای تهیه هلیم خانگی از گوشت دنده گوسفندی تازه استفاده کنید تا موقع کوبیدن ریش ریش شده و باعث کش‌آمدن هلیم شود.
گوشت هلیم را خرد نکنید، زیرا خرد کردن گوشت باعث کوتاه شدن رشته‌های آن شده و مانع کش آمدن هلیم می‌شود.

 

کدخبر: 4782


السلام علیک یا علی ابن موسی الرضا
اللهم عجل لولیک الفرج
امید بانوان
System Advertise